Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Bory Dolnośląskie

Odnośnik do strony Bory DolnośląskieSubregion Bory Dolnośląskie

Bory Dolnośląskie to wyjątkowe, pod względem turystycznym, miejsce na mapie południowo-zachodniej Polski. Stanowią jeden z największych zwartych kompleksów leśnych Środkowej Europy, zasobny w grzyby, wiele gatunków zwierzyny oraz w miododajne wrzosowiska.

O wyjątkowości regionu świadczą także jego Mieszkańcy, tworzący do dzisiaj niezwykłą mozaikę tradycji, która jest efektem zawirowań historycznych połowy dwudziestego wieku, kiedy to podczas konferencji w Poczdamie i Jałcie ustalono nowy kształt powojennej Europy. Na miejsce wysiedlonej ludności niemieckiej przybyli polscy przesiedleńcy z Kresów Wschodnich, reemigranci polscy z Bośni i Hercegowiny, Francji, Belgii oraz Czechosłowacji, wysiedleni z Polski południowo-wschodniej Łemkowie, Bojkowie i Ukraińcy, a ponadto uchodźcy greccy i macedońscy.

Wraz z nimi do Borów przybyły nowe tradycje kulinarne, które skwapliwie pielęgnowano przez sentyment dla poprzedniej ojczyzny. Kuchnia tego regionu, mimo że nie ma długiej, wielowiekowej tradycji, jest bardzo smaczna i urozmaicona. Odnajdziemy w niej przepisy na potrawy, przyrządzane według tradycyjnych receptur z wykorzystaniem bogactwa Borów, charakterystyczne dla kuchni bałkańskiej, kresowej i śródziemnomorskiej.

Publikacja Subregionu Bory Dolnośląskie, z pewnością zachęci wszystkich amatorów dobrego jedzenia do wypróbowania prostych przepisów.

Zachęcamy do zasmakowania w Borach www.bory-dolnoslaskie.eu

 

Publikacja Borów Dolnośląskich "Zasmakuj w Borach" :

Więcej w tej kategorii: « Publikacje powiatu