W sobotę 19 sierpnia 2023 r. w Pieńsku odbył się jeden z najstarszych dolnośląskich konkursów tradycji “Święto Chleba”, podczas którego można było podziwiać tradycyjne stoiska z chlebowymi wypiekami.
Dawne tradycje związane z wypiekiem chleba prezentowane były w konkursie przez zespoły ludowe. Współorganizatorem wydarzenia był zespół Lasowianie, na którego zaproszenie odpowiedzieli:
- “Podolanie” z Czerwonej Wody
- “Rozmaryn” z Markocic
- “Rząsinianie” z Rząsin
- “Cisowianki” z Henrykowa
- “Żeliszowianie” z Żeliszowa
- “Jarzębina” ze Skorzynic
- Góralski Teatr Pieśni „Dunawiec” ze Zbylutowa
Komisja konkursowa – antropolodzy kultury – w składzie: Henryk Dumin, Ignacy Dumin oraz Katarzyna Szafrańska oceniali tradycyjne formy pieczywa codziennego i obrzędowego – w tym m.in. korowajów weselnych, gąsek, chlebów wypiekanych z okazji Dnia Trzech Króli i odświętnych kołaczy.
“Święto Chleba” nawiązuje do kultywowania dawnych tradycji kulinarnych i upowszechnienia dorobku kultury na poziomie regionalnym, zaś celem imprezy jest popularyzacja treści folkloru związanego z tradycją wypieku chleba, utrwalanie tradycji wypieku pieczywa zgodnej z przekazem przodków oraz pielęgnowanie tożsamości kulturowej mieszkańców wsi.
Oficjalnego otwarcia dokonał Burmistrz Miasta i Gminy Pieńsk Jan Magda, a w wydarzeniu udział wzięli Starosta Zgorzelecki Artur Bieliński, Przewodnicząca Rady Powiatu Zgorzeleckiego Małgorzata Sokołowska oraz Członek Zarządu Powiatu Zgorzeleckiego Krystyna Radzięta.